Guma de mestecat

Guma de mestecat este un subiect inca dezbatut in domeniul nutritiei. Pe de o parte exista anumite date, provenite din studii mici, conform carora guma de mestecat ar suprima productia de grelina , si prin aceasta, ar diminua pofta de mancare si tendinta la ‘ciugulire’ intre mese. O cercetare realizata in Scotia si publicata in Appetite arata ca guma reduce apetitul/pofta pentru dulciuri si aportul caloric prin gustari.

Cele mai cercetate utilizari ale gumei de mestecat in medicina raman:
• reduce simptomele stressului
• stimularea peristaltismului intestinal in ileusul postoperator
• igiena bucala: efecte antibacteriene, cario-protective prin gume de mestecat speciale (cele ce contin Xylitol)
• terapia de substitutie cu nicotina in managementul abstinentei tabagice
• creste puterea de concentrare si alunga somnolenta

Dezavataje:
• guma de mestecat provoaca uzura inutila si distrugerea cartilajului articulatiilor maxilarului care actioneaza ca absorbant al socurilor. Odata deteriorata, aceasta zona poate produce disconfort si durere pe tot parcursul vietii
• pentru mestecat sunt folositi 8 muschi faciali. Mestecatul inutil poate crea senzatia de incordare cronica a celor doi muschi din zona tamplelor. Acest lucru poate duce la presiunea asupra nervilor localizati in aceasta zona a capului, determinand dureri de cap cronice si intermitente
• guma de mestecat este cel mai des indulcita cu aspartam. Utilizarea pe termen lung a aspartamului a fost asociata cu dezvoltarea cancerului, a diabetului zaharat, tulburarilor neurologice si malformatiilor congenitale
• in cazul in care guma de mestecat nu este indulcita cu aspartam, contine zahar, iar consumul regulat de zahar rafinat este principala cauza a problemelor de sanatate cronice cum ar fi cancerul, ateroscleroza si diabetul zaharat de tip 2
• aparitia ulcerelor si gastritelor
• aparitia cariilor in cazul folosirii gumelor de mestecat cu zahar

Sorbitolul, un ingredient de baza din guma de mestecat, provoaca balonari, eliminare de gaze si diaree. De asemenea, cei care mesteca guma in mod excesiv sunt mai predispusi la aparitia de riduri in jurul gurii.

In compozitia gumei de mestecat se gasesc indulcitori artificiale si diverse tipuri de substante chimice, E-uri, care sunt responsabile de afectiuni grave precum cresterea colesterolului sau cancer.

Medicii recomandata ca guma sa fie mestecata timp de 15 – 20 de minute, pentru improspatarea respiratiei. Guma poate fi mestecata si dupa mese, atunci cand nu poti folosi periuta de dinti.